Avatud

Avatud 10- 14 teisipäeval, kolmapäeval, neljapäeval ja pühapäeval 10- 13.

Otsing e-kataloogist RIKSWEB

esmaspäev, 2. veebruar 2015

 


                 2015. aasta loom -metssiga, metssiga on tõeline siga.

 

Metssiga – aasta loom 2015


  •  Aasta looma on Eestis valitud kolmel korral: 2013 oli selleks hunt, 2014 viiger, 2015 metssiga.
  •  Aasta looma valisid Eesti Looduskaitse Seltsi juhtimisel loodusorganisatsioonid, ka Eesti Jahimeeste Seltsi esindajatest moodustatud töögrupp. Otsus sündis üksmeelselt. 
  •  Metssead on seltskondlikud loomad. Nad moodustavad karju, mille suurus oleneb asukohast ja aastaajast. Enamasti ei ületa kari 6–20 isendit. Vanemad isased (väljaspool sigimisperioodi) gruppides ei ela. 
  •  Ühe karja maa-ala on umbes 20 km2, see märgistatakse sülje ja väljaheidetega. Sealt lahkutakse vaid siis, kui toiduvarud on otsakorral. Veekogu lähedus on väga tähtis. 
  •  Põhja poole on sead levinud tänu kliima soojenemisele ja inimese põllumajanduslikule tegevusele. 
  •  Nad on üldiselt öise eluviisiga ning aktiivsed peamiselt varahommikuti ja hilisõhtuti. Keskmiselt 4–8 tundi otsivad nad süüa, päevasel ajal puhkavad varjulistes kohtades.
  •  Metssiga elab tavaliselt kümmekond aastat. Täiskasvanud sea keha pikkus jääb 90–200 cm ning turja kõrgus 55–110 cm vahele. Saba on 15–40 cm pikk. Sea kehakaal jääb 44–320 kg vahele. 
  •  Metsa veebikaamera pilti, millele vägagi tihti jäävad ka metssead, näeb aadressil www.looduskalender.ee/node/21701.
Allikas: Eesti Jahimeeste Selts, Looduse Omnibuss, Vikipeedia

                 2015. aasta lind on - viu 

2015.aasta linnuks on viu. Eestis võib kohata kolme liiki viusid. Meie arvukaim ja üks tuntumaid kullilisi hiireviu, põneva ja varjatud eluviisiga herilaseviu ning meil väljaspool pesitsusaega esinev taliviu ehk karvasjalg-viu on välimuselt sarnased, kuid eluviisidelt küllalt erinevad röövlinnud. Viuaastal tutvustatakse kõiki kolme liiki ja nende elukombeid, pööratakse tähelepanu viude eristamisele üksteisest ja teistest röövlindudest. Juba täna räägitakse viudest Vikerraadio saates Ökoskoop ja ETV saates Osoon.
Avatud on aasta linnu koduleht, mis vastavalt aastaringi edenemisele täieneb infoga nii viude elust kui viuaasta sündmustest. Tänasest on kodulehe kaudu igaühel võimalus edastada oma vaatlusi, mille abil aitate täiendada teadmisi meie viudest. Oodatud on kõik viude vaatlused, mis tehtud alates 1. detsembrist 2014. Praegu võime Eestis kohata hiire- ja taliviusid, nende ülesleidmisel on abi igati teretulnud.
Eesti Ornitoloogiaühing valib aasta lindu alates 1995. aastast ning viud on järjekorras kahekümne esimesed. Aasta linnu valimise eesmärk on tutvustada avalikkusele üht Eestis esinevat linnuliiki või liigirühma ning kaasata loodushuvilisi selle liigi uurimise ja kaitse tegevustesse. Varasemate aasta lindudega saab tutvuda EOÜ kodulehel.
 www.eoy.ee/viu